Les Olles d’Horta de Sant Joan

Les Olles: banya’t als Ports de Beseit. Els municipis als peus dels Ports són plens de zones de bany meravelloses. Una de les més conegudes és Les Olles del Baubo o, com són normalment anomenades, simplement Les Olles.

Es tracta d’un conjunt de set o vuit tolls connectats l’un amb l’altre al riu Canaletes, al terme d’Horta de Sant Joan, just al límit amb el de Bot.

Com anar-hi

L’accès és senzil. Si entrem a Horta de Sant Joan des del sud, hem d’agafar el primer carrer a mà dreta. Ens du a una pista asfaltada que arriba fins a Bot, passant per Les Olles. Abans trobarem el desviament al Convent de Sant Salvador ( a 1.020 metres des de la sortida d’Horta), que mereix una visita a més a més de ser l’origen de la pujada a la Muntanya de Santa Bàrbara. I una mica més endavant (1.860 metres), la Torre del Prior, amb una torre de defensa quadrangular d’origen medieval.

Entre els 5.050 i els 5.170 metres hi ha a la dreta un ampli boral que permet aparcar. Des d’aquí s’accedeix per un camí de terra a la part de dalt de Les Olles, però he d’estar atents i creuar el riu just abans del primer toll d’importància (uns 350 metres) o el camí ens durà a la zona de baix. També podem arribar a aquesta seguint amb el cotxe fins la zona de pàrquing de la part inferior dels tolls, a 5.825 metres. Aquesta zona és la més coneguda, però pel mateix motiu també la més concorreguda. Per això, a qui s’estima més la tranquil·litat, li convé la zona de dalt. En qualsevol cas, a l’estiu és millor anar-hi d’hora.

Bon lloc per salts

El lloc és realment paradisíac, tot i que en certs moments el volum de gent pot arribar a trencar l’encant. Resulta especialment agradable pels nens, que s’hi poden banyar a plaer i fer salts. En general no són perillosos, però sempre cal parar compte abans de llançar-se. I la natura és també impressionant, amb alguna balma dins l’aigua, algun canó bastant profund i fins i tot alguna petita cascada. En resum, el lloc perfecte per refrescar-se una llarga estona.

Fitxa tècnica

Distancia: 14 km
Trigues en arribar: 20 minuts
Població: Horta de Sant Joan
Com arribar-hi:

Veure ruta

Bañarse en los Puertos de Beceite: Les Olles. Los municipios a los pies de los Puertos están llenos de zonas de baño maravillosas. Una de las más conocidas es Les Olles del Baubo o, como son normalmente llamadas, simplemente Les Olles. Se trata de un conjunto de seis u ocho charcos conectados el uno con el otro en el río Canaletes, en el término de Horta de Sant Joan, justo en el límite con el de Bot.

El acceso es sencillo. Si entramos en Horta de Sant Joan desde el sur, tenemos que coger la primera calle a mano derecha. Nos lleva a una pista asfaltada que llega hasta Bot, pasando por Les Olles. Antes encontraremos el desvío al Convento de San Salvador (a 1.020 metros desde la salida de Horta), que merece una visita además de ser el origen de la subida al monte de Santa Bárbara. Y un poco más adelante (1.860 metros), la Torre del Prior, con una torre de defensa cuadrangular de origen medieval.

Entre los 5.050 y los 5.170 metros hay en la derecha un amplio arcén que permite aparcar. Desde aquí se accede por un camino de tierra en la parte de arriba de Les Olles, pero tengo que estar atentos y cruzar el río justo antes del primer charco de importancia (unos 350 metros) o el camino nos llevará a la zona de abajo. También podemos llegar a esta siguiendo con el coche hasta la zona de aparcamiento de la parte inferior de los charcos, a 5.825 metros. Esta zona es la más conocida, pero por el mismo motivo también la más concurrida. Por ello, a quien prefiere la tranquilidad, le conviene la zona de arriba. En cualquier caso, en verano es mejor ir temprano.

El lugar es paradisíaco, aunque en ciertos momentos el volumen de gente puede llegar a romper el encanto. Resulta especialmente agradable para los niños, que se pueden bañar a placer y hacer saltos. En general no son peligrosos, pero siempre hay que tener cuidado antes de lanzarse. Y la naturaleza es también impresionante, con alguna cueva dentro del agua, algún cañón bastante profundo e incluso alguna pequeña cascada. En resumen, el lugar perfecto para refrescarse un largo rato.

Fcha técnica

Distancia: 14 km
Tardas en llegar: 20 minutos
Población: Horta de Sant Joan
Cómo llegar:

Ver ruta