El poblat iber de Sant Antoni és un jaciment arqueològic ibèric situat un kilòmetre al sud de la població de Calaceit, sobre el tossal de Sant Antoni, prolongació meridional del de Sant Cristòbal, on hi ha l’ermita del mateix nom. Es tracta d’un poblat de la tribu dels ilercavons amb una ocupació que s’estén fins la conquesta romana en dues fases ben diferenciades.

La primera, que abasta els segles V i IV a.n.e., ocupa la part superior rocosa del tossal i es disposa en la tradicional forma de poblat de carrer central, que ressegueix la corba del turó. El traçat del carrer es troba molt ben conservat, podent-se observar bona part de l’empedrat original. A ambdós cantons del carrer hi trobem una trentena de cases de planta rectangular, la paret posterior de les quals conformava la muralla del poblat. Als extrems del carrer central hi havia dues torres quadrangulars de defensa. Aquella més meridional, però sempre al vessant nord del jaciment, protegia l’entrada al poblat.

És a partir d’aquesta porta per on s’expandirà el poblat al segle III a.n.e. amb l’edificació d’una desena de cases, una nova muralla amb una gran torre de defensa semicircular i una bassa per recollir l’aigua de pluja. Alguns dels habitatges de la nova zona són de grans dimensions, com la casa número 5, d’uns cent metres quadrats i al menys set estances diferents, revelant una creixent diferenciació social entre els habitants del poblat. D’altres, com les número 1 i 2, amb concavitats per vasos ceràmics i un pedestal central, s’han interpretat com a espais litúrgics. Aquesta fase mostra doncs un moment d’expansió econòmica i d’aparició de desigualtats socials importants que acabarà d’una manera brusca amb la conquesta romana a finals del segle III o inicis del segle II a.n.e.

Una reconstrucció temptativa d’alguna d’aquestes cases es pot trobar a la Casa Museo Juan Cabré, a Calaceit, on també hi trobarem altres dades del jaciment, excavat per aquest arqueòleg local i per Pere Bosch i Gimperà, de l’institut d’Estudis Catalans entre els anys 1903 i 1919.

Fitxa tècnica

Distancia: 18 km
Trigues en arribar: 18 minuts
Població: Calaceit
Com arribar-hi:

Veure ruta