La ruta comença al kilòmetre 8 de la carretera A-1413 entre Cretes i Calaceit (a la dreta en direcció Calaceit està indicat i hi ha lloc per deixar el cotxe). Aquest punt està a meitat del recorregut, el que significa que des d’aquest punt hi ha dos ramals, el curt a la dreta (uns 450 mestres; 900 d’anada i tornada) i el llarg de front (uns 2.300 mestres; 4.600 d’anada i tornada). El recorregut total no arriba doncs als sis kilòmetres de fantàstica passejada entre camps d’oliveres, cereal i ametllers, masos abandonats i jaciments arqueològics. A penes si existeix desnivell.

El ramal de la dreta, molt més curt, ens porta als Túmuls de Perafita 1 i 2. El principal, ens permet visitar el Túmul del Mas de Toribio 1 (una tomba de 4 mestres de diàmetre parcialment reconstruïda) i tres grups de túmuls (Mas de Toribio 2-4, Mas de Toribio 5-6 i Mas de Toribio 7-8), abans d’arribar als gravats rupestres del Mas d’en Xerra.

Els túmuls son enterraments constituïts per estructura de pedra on es situava la urna funerària amb les cendres i un recobriment circular de pedres i terra. Són típics dels primers moments de la cultura ibèrica, entre els segles VII i VI a.n.e.

 

 

+info a Internet:

Ruta de los Túmulos del Matarraña

Ruta de los Túmulos Ibéricos

Guía de la Ruta de los Túmulos (pdf)

Track Wikiloc Ruta de los Túmulos

Fitxa tècnica

Distancia: 10 km
Trigues en arribar: 11 minuts
Població: Cretes
Com arribar-hi:

Veure ruta