La Via Verda de la Val de Zafan segueix el recorregut de l’antiga línia de tren que havia d’unir la població de la Pobla d’Híjar amb Sant Carles de la Ràpita.

Una mica d’historia

El projecte, començat cap a 1863 amb la benedicció dels militars, que veien a l’Ebre una línia defensiva davant d’una invasió que hagués superat els Pirineus, no es va acabar de el tot. Fins a l’any 1895 el tren no va arribar a Alcanyís i fins 1942 no ho va fer a Tortosa. El tram a Sant Carles no va arribar a funcionar mai. L’enfonsament d’un túnel entre les estacions de Prat de Compte i Pinell de Brai el 1973 va provocar el tancament definitiu de la línia.

Actuament, hi ha teòricament arreglats 102 quilòmetres de l’antiga línia per fer en bicicleta o caminant entre la Pobla d’Híjar i Tortosa. Tot i això, el primer tram, entre l’estació de la Pobla d’Híjar i l’antiga estació de Puigmoreno (18,7 quilòmetres), no es troba en molt bon estat i està compartit amb vehicles agrícoles.

Si a això li sumem que el traçat no està en condicions entre Puigmoreno i Valdealgorfa, la nostra recomanació és començar a pedalar en aquesta última població, ja a la comarca de Matarranya. Això ens deixa encara 83,3 quilòmetres fins a Tortosa.

Trams de la Via Verda

Una altra cosa a tenir en compte és que la Via Verda de la Val de Zafan es divideix en tres trams diferents (Terol, Terra Alta i Baix Ebre), cadascun amb els seus indicadors quilomètrics, el que ens pot portar a confusió.

Pel que fa a l’desnivell, és d’uns 450 metres entre Tortosa i l’estació de Valdealgorfa, però si sortim d’aquest últim punt, haurem de pujar uns 100 metres fins Valjunquera i altres 100 metres fins Queretes. A partir d’aquesta darrera població, el recorregut és tot de baixada, més suau quan més a prop estem de l’Ebre fins a esdevenir pràcticament pla. Ho fem notar perquè si anem amb nens petits pot ser una bona idea començar a Queretes o fins i tot a Horta de Sant Joan, ja en el tram de la Terra Alta.

Primer tram: Teruel

En qualsevol cas, el Primer Tram (Terol), entre Valdealgorfa i l’Estació d’Arnes-Lledó, és de 33,6 quilòmetres i inclou com dèiem dues pujades amb un desnivell de 100 metres cadascuna. El paisatge és entre camps d’oliveres, ametllers i cereals i alguns boscos de pins.

Segon tram: Terra Alta

El Segon Tram (Terra Alta), de 23,7 quilòmetres entre les estacions d’Arnes-Lledó i de Pinell de Brai, comença a creuar el riu Algars per un gran viaducte a peu de la qual hi ha el Assut de Lledó, un bon lloc on refrescar-se. A 5 quilòmetres de el començament d’aquest tram trobem l’Estació d’Horta de Sant Joan, a partir de la qual vam començar a seguir el Barranc de l’Canaletes, túnel després túnel, que ja no abandonem fins a trobar el Ebre. El paisatge es torna realment impressionant.

A 13 quilòmetres arribem a Bot, on resulta fàcil desviar-se per arribar a poble. Si has sortit de Valdealgorfa, pot ser un bon lloc per menjar en algun restaurant local com Can Josep, ja que, a diferència d’altres punts, el poble queda a poca distància de la estacnión i de el traçat de la Via Verda.

Poc després de l’Estació de Prat de Compte, al quilòmetre 19 trobem una desviació que en uns minuts a l’santuari de la Fontcalda. Un lloc fantàstic per fer un bany i refrescar-se una estona. També hi ha un bar on prendre alguna cosa, al menys en temporada alta.

 

Tercer tram: Baix Ebre

Al quilòmetre 23,7 trobem l’estació de Pinell de Brai, on comença el Tercer Tram (Baix Ebre), que en 26 quilòmetres ens portarà a l’antic pont de l’tren de Tortosa. En menys de tres quilòmetres (quilòmetre 23,3) arribem a l’estació de Benifallet, on es pot menjar i fins i tot dormir, ia uns 13 a l’Estació de Xerta, prop de poble. Aquí ja hem deixat enrere el Barranc de l’Canaletes per arribar a l’Ebre i passar pel famós Assut de Xerta, d’origen islàmic.

A Tortosa s’acaba la Via Verda de la Val de Zafán. Com dèiem, el recorregut fins a Sant Carles de la Ràpita no es va arribar a acabar mai. No obstant això, qui se senti amb ànims de pedalar encara més, pot seguir el GR99 que el deixarà al Delta de l’Ebre, a la Platja de Riumar.

Si vas amb nens

Sobretot si es va amb nens i no es vol fer massa esforç, la nostra recomanació seria començar el recorregut a Queretes o Horta de Sant Joan i arribar-vos fins a Benifallet o Xerta. En ambdues localitats hi ha empreses de turisme actiu que et llogaran les bicicletes i qualsevol complement que necessitis (cadira de nens, cistella de mascotes, tàndem …). A més, us recolliran en un punt de trobada acordat i us remuntaran de tornada a el punt de sortida.

Si va amb bicicleta pròpia pot començar des de l’Estació d’Arnes-Lledó, a un quilòmetre de la casa rural.

En general, els túnels estan il·luminats, però resulta altament recomanable portar llums (frontals o llanternes) per evitar problemes. N’hi ha molt llargs i poden ser perillosos si no hi ha llum.

 

+info a Internet:
Alquiler de bicicletas

Fitxa tècnica

Distància: 1,7 km
Trigues en arribar: 5 minuts
Població: Horta de Sant Joan
Com arribar:

Veure ruta
Alquiler de bicicletas